sadsad x
asdasd

Rustik Ne Demek?

EKLENME TARİHİ: 30 Mart 2023

Özellikle son dönemlerde bir dekorasyon terimi olarak sıklıkla duyduğumuz rustik stil her geçen gün artan bir şekilde rağbet görüyor. Bu yoğun talebin nedeni teknolojinin gelişmesi ile kirlenen dünya ve çevreye duyarlılığının artması. Bu yeni çevre bilinci dalgası doğala yönelimin de güç kazanmasına sebep oldu. Böylece doğayı ve kırsal yaşamı çağrıştıran rustik anlayış dekorasyona her yönüyle dahil olmaya başladı.

Çağımızın popüler dekorasyon akımları arasında yer bulan rustik nedir? Kelime anlamından yola çıktığımız bu sorunun karşılığını “köy evi, kırsal” olarak buluyoruz. Gerçekten de rustik dekorasyon kırsalı ve doğal yaşamı çağrıştıran bir stil formunda kendini gösteriyor. Rustik stil kent yaşamı içinde sıkışan insanın doğaya olan özleminin yaşam alanlarına yansımasıdır. Bu nedenle rustik dekorasyonda ahşap temel malzemedir. Ama rustik tarzın başka belirgin ve ayırt edici özellikleri de bulunmaktadır.

 Rustik Mobilya Nedir

Rustik Dekorasyonun Özellikleri

Rustik dekorasyon diğer stillerden ilk bakışta ayrılan niteliklere sahiptir.

  • Rustik stil doğal olanı yansıtır. Bu da rustik tarzda dekore edilmiş mekanlarda bolca doğal malzeme kullanılması anlamına gelir. Bu malzemelerin başında ise ahşap bulunur. Doğal taşlar ve bitkiler de rüstiğin temel ürünleridir.
  • Bu dekorasyon stili yalnızca doğal materyaller ile evi döşeme fikrinden beslenmez. Ayrıca bu natürelliğe vurgu yapan eşyaların doğaya zarar verilmeden elde edilmesi amaçtır.
  • Renkler doğada bulunan tonlarda olmalıdır. Özellikle kahverengi ve krem ile bej gibi toprak renkleri bir de yeşil rustik stilin hâkim renkleridir.
  • Rustik dekorasyon doğadan ilham aldığı gibi geçmiş esintileri de taşır. Antika eşyalar ve eski objeler rustik stilin renkleridir. Fakat rustik tarza tümüyle Retro formlar hâkim olamaz. Rustik modern dekorasyonun bir biçimi olarak görülmelidir.
  • Rustik mobilyalar ağır ve güçlü mobilyalar kullanılır.
  • Doğaya yapılan yoğun vurgu rustik tarzda el işçiliği bulunan koltuk takımları ve el yapımı aksesuarların yer alır.

Rustik Dekorasyon Önerileri

Yaşam alanlarınızda rustik bir tarz yakalamak istiyorsanız mutlaka ahşap kullanmanız gerekir. Bunun için masif ahşap tercih etmenizi öneririz. Fakat ahşap mobilya ve materyallerin işlenmemiş olmasının tarzı güçlendireceğini atlamayın. Boyalı ve cilalı ahşap ürünlerden dekorasyonunuzda kaçının. Rustik konseptte ahşap her alanda kullanılır. Dolayısıyla tavan ve duvarlar tamamen ya da kısmi şekilde ahşap kaplı olabilir. Ayrıca duvarlar için taş ve metal levhalar da kullanabilirsiniz.

Rustik tarzın doğaya yönelimi orijin alan anlayışı çerçevesinde ahşap dışında mermer ve taş gibi doğal ürünler ile bitki kullanımı da ön planda olmalıdır.

Rustik tarzın vazgeçilmezleri el yapımı ürünlerdir. Doğanın yanında insanın ve emeğin değerine de vurgu yapan rustik stilde el işçiliği kuvvetli ve fabrikasyon olmayan ürünlere yer vererek farkınızı ortaya koyabilirsiniz. Hasır sepetler, el yapımı seramik vazolar, elde örülmüş koltuk örtüleri, kâğıttan yapılan avizeler rustik tarzın tamamlayıcı aksesuarlarıdır.

Antika eşyalarla geçmiş esintilerini yaşam alanlarınızda yansıtmanız ama modernin minimal konseptini de retro ayrıntılarla harmanlamanız rustik dekorasyonun temel ayaklarından birini oluşturur.

Banyolar hem oldukça pratik olması istenilen hem de insanın günün yorgunluğunu atabileceği konfora sahip olması gereken mekanlardır. Rustik detaylara sahip bir banyoda kendinizi hiç olmadığınız kadar özel hissedebilirsiniz. Ahşabın ön planda olduğu, oldukça şık bir banyo küvetinin bu dekorasyona sağladığı etkileyici şıklık ve sıradan bir banyo dekorasyonu yerine şık mobilyalarla tamamlanmış gerçek bir yaşam alanı ile hem sıra dışı hem de kendinizi iyi hissettirecek bir banyoya sahip olabilirsiniz.

Mutfaklarda Modern Tasarım Konforu ve Rustik Şıklık

Mutfak dekorasyonunda işlevsellik çok önemlidir. Evde yaşayan herkesin en çok zaman geçirdiği alanlardan birisi olan mutfakta hem pratik hem işlevsel çözümlere ihtiyaç duyarsınız. Bu nedenle mutfak dekorasyonunda işlevsel ve modern parçalar ön plana çıkar. Aslında rustik dekorasyon trendi ile modern çizgileri bir araya getirerek  şık, zaman geçirmekten keyif alabileceğiniz ve işlevsel bir mutfak yaratabilirsiniz. Mutfak aydınlatmasını ön plana çıkaran stor perde, modern içerikleri ile kullanım kolaylığı saplayan dolap tasarımları, ankastre beyaz eşyalar ve ahşap mobilyalar bir araya geldiği zaman tam olarak ihtiyacınız olan şıklığı ve konforu bir arada bulacaksınız.

Rustik Tarz Hakkında Sizi Yanıltanlar

Rustik tarz için sahip olunan en büyük ön yargı bu tarzın sadece eski ve ahşap evlerde uygulanabileceğidir. Elbette eski tarz evlerde bu tarzı uygulamak daha kolay olabilir ancak önemli olan hangi parçaları kullandığınızdır. Ahşap bir evde retro, modern ya da avangart bir tarz uygulayabileceğiniz gibi modern bir ev mimarisinde rustik tarzı rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Rustik dekorasyonun şıklıktan, modernlikten ve en önemlisi işlevsellikten uzak olduğu düşünülebilir. Günümüzde doğaya olan eğilim her geçen gün artıyor. Ahşap ve metal gibi doğadan gelen malzemeleri ham halleri ile kullanmak oldukça yaygın bir durum. Bu nedenle rustik tarzdan bağımsız olarak bu malzemelerin işlevselliği ve konforu her geçen artıyor. Rustik tarzın en önemli parçası olan doğal malzemelerin bu noktaya gelmesi tarzın da doğrudan olumlu şekilde etkilenmesinde yardımcı oluyor.

Rustik tarzı abartılı, aşırı doğal ve kaba bulanlar olduğu da bir gerçek. Ancak 1900?lü yılların çiftlik evlerine baktığınız zaman bu gerçekliği görebilirsiniz. Günümüzde ise modern tasarımların farklı tarzlara uyum sağlamasının daha kolay olduğunu göz önünde bulundurduğunuz zaman aslında istediğiniz her tarzı dilediğiniz gibi kullanabilmeniz mümkün. Avangart bir mutfak istiyorsanız bu mutfakta sadece gösterişi ön plana çıkaracağınız anlamına gelmediği gibi rustik bir mutfak istediğiniz zaman da eski zamanlarda olduğu gibi gözüken su tesisatlarına ve elektriksiz mutfak eşyalarına ihtiyacınız yok. Tek yapmanız gereken bu tarzı ön plana çıkacak renkleri, dokuları ve materyalleri iyi öğrenmek ve ihtiyaçlarınızla birleştirerek kullanmak.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.